Aко подолго време го следите мојот профил на Инстаграм ќе сретнете многу од рецептите со мерки во cups. Иако повеќето од вас и ги имате тие мерки и веќе ги користите, има поголем дел од вас што сепак им е полесно да си мерат во грамажа.

На блогот може да ги најдете сите мерки претворени и во cups и во грамажа ама зошто се уште доаѓа до забуни или можеби ви требаат да се претворени во грамажа од други рецепти што ги користите, се мислев дека ќе е од помош да ви оставам тука претворени мерки за состојки кои јас често ги користам во моите рецепти.

Можете тоа да го направите и сами. На гугл ја пишувате само состојката која сакате да ја претворите и додадвате from grams to cups или обратно.

Зошто често состојките знаат да бидат различни. Пример различен бренд на кокосово брашно, а со тоа и волуменот на истиот – можеби ќе наидете на различни мерки меѓутоа ова е некоја насока по која јас се водам и до сега не ме изневерила 🙂

Зошто при готвење користам само cups, кога ги претварам во грамажа за блогот ги заокружувам често цифрите и до сега се испоставило дека нема да направи никаков проблем во готвењето. Пример ако 1/4 cup овес е 23 гр. заокружувам на 20 гр.

БЕЛО БРАШНО / ИНТЕГРАЛНО БРАШНО / БРАШНО ОД СПЕЛТ

1 cup125 гр.
3/4 cup93 гр.
2/3 cup83 гр.
1/2 cup63 гр.
1/3 cup42 гр.
1/4 cup31 гр.
1 лажица8 гр.

БАДЕМОВО БРАШНО / СИТНО МЕЛЕНИ БАДЕМИ

1 cup96 гр.
3/4 cup72 гр.
2/3 cup64 гр.
1/2 cup48 гр.
1/3 cup32 гр.
1/4 cup24 гр.
1 лажица6 гр.

БРАШНО ОД НАУТ

1 cup98 гр.
3/4 cup75 гр.
2/3 cup65 гр.
1/2 cup49 гр.
1/3 cup33 гр.
1/4 cup25 гр.
1 лажица6 гр.

КОКОСОВО БРАШНО

1 cup112 гр.
3/4 cup84 гр.
2/3 cup75 гр.
1/2 cup56 гр.
1/3 cup37 гр.
1/4 cup28 гр.
1 лажица7 гр.

БРАШНО ОД ПРОСО

1 cup120 гр.
3/4 cup90 гр.
2/3 cup80 гр.
1/2 cup60 гр.
1/3 cup40 гр.
1/4 cup30 гт.
1 лажица8 гр.

ОВЕСНО БРАШНО

1 cup100 гр.
3/4 cup75 гр.
2/3 cup66 гр.
1/2 cup50 гр.
1/3 cup33 гр.
1/4 cup25 гр.
1 лажица7 гр.

ТАПИОКА БРАШНО

1 cup120 гр.
3/4 cup90 гр.
2/3 cup80 гр.
1/2 cup60 гр.
1/3 cup40 гр.
1/4 cup30 гр.
1 лажица7 гр.

ОРИЗОВО БРАШНО

1 cup140 гр.
3/4 cup105 гр.
2/3 cup93 гр.
1/2 cup70 гр.
1/3 cup47 гр.
1/4 cup35 гр.
1 лажица9 гр.

ПЧЕНКАРНО БРАШНО 

1 cup128 гр.
3/4 cup96 гр.
2/3 cup85 гр.
1/2 cup64 гр.
1/3 cup43 гр.
1/4 cup32 гр.
1 лажица8 гр.

КАКАО ВО ПРАВ

1 cup118 гр.
3/4 cup89 гр.
2/3 cup79 гр.
1/2 cup59 гр.
1/3 cup40 гр.
1/4 cup30 гр.
1 лажица7 гр.

БАДЕМИ (ЦЕЛИ)

1 cup143 гр.
3/4 cup108 гр.
2/3 cup96 гр.
1/2 cup72 гр.
1/3 cup48 гр.
1/4 cup36 гр.

БАДЕМИ (КРШЕНИ)

1 cup92 гр.
3/4 cup69 гр.
2/3 cup63 гр.
1/2 cup46 гр.
1/3 cup31 гр.
1/4 cup23 гр.

ИНДИСКИ ОРЕВИ (ЦЕЛИ)

1 cup140 гр.
3/4 cup105 гр.
2/3 cup93 гр.
1/2 cup70 гр.
1/3 cup47 гр.
1/4 cup35 гр.

ИНДИСКИ ОРЕВИ (КРШЕНИ)

1 cup125 гр.
3/4 cup94 гр.
2/3 cup83 гр.
1/2 cup62 гр.
1/3 cup42 гр.
1/4 cup31 гр.

ПЕКАНИ / ОРЕВИ 

1 cup109 гр.
3/4 cup82 гр.
2/3 cup73 гр.
1/2 cup55 гр.
1/3 cup36 гр.
1/4 cup27 гр.

КРШЕНИ ОРЕВИ

1 cup99 гр.
3/4 cup74 гр.
2/3 cup66 гр.
1/2 cup49 гр.
1/3 cup33 гр.
1/4 cup25 гр.

ЛЕШНИЦИ

1 cup135 гр.
3/4 cup100 гр.
2/3 cup90 гр.
1/2 cup70 гр.
1/3 cup45 гр.
1/4 cup35 гр.

СЕМКИ ОД ТИКВА

1 cup150 гр.
3/4 cup112 гр.
2/3 cup100 гр.
1/2 cup75 гр.
1/3 cup50 гр.
1/4 cup37 гр.

СЕМКИ ОД СОНЧОГЛЕД

1 cup140 гр.
3/4 cup105 гр.
2/3 cup93 гр.
1/2 cup70 гр.
1/3 cup47 гр.
1/4 cup35 гр.

ОРИЗ / ИНТЕГРАЛЕН ОРИЗ 

1 cup140 гр.
3/4 cup105 гр.
2/3 cup93 гр.
1/2 cup70 гр.
1/3 cup47 гр.
1/4 cup35 гр.
1 лажица9 гр.

ОВЕСНИ СНЕГУЛКИ 

1 cup90 гр.
3/4 cup68 гр.
2/3 cup60 гр.
1/2 cup45 гр.
1/3 cup30 гр.
1/4 cup23 гр.

КОКОС (кокосови снегулки)

1 cup95 гр.
3/4 cup72 гр.
2/3 cup64 гр.
1/2 cup48 гр.
1/3 cup32 гр.
1/4 cup24 гр.

ЧИА СЕМЕ

1 cup163 гр.
3/4 cup123 гр.
2/3 cup109 гр.
1/2 cup82 гр.
1/3 cup54 гр.
1/4 cup41 гр.
1 лажица10 гр.

КОКОСОВО МАСЛО

(се топи пред мерење)

1 cup216 гр.
3/4 cup162 гр.
2/3 cup144 гр.
1/2 cup108 гр.
1/3 cup72 гр.
1/4 cup54 гр.
1 лажица13 гр.

ПУТЕР

1 cup227 гр.
3/4 cup171 гр.
2/3 cup151 гр.
1/2 cup113 гр.
1/3 cup76 гр.
1/4 cup57 гр.
1 лажица14 гр.

ЧОКОЛАДНИ КАПКИ

1 cup170 гр.
3/4 cup128 гр.
2/3 cup113 гр.
1/2 cup85 гр.
1/3 cup57 гр.
1/4 cup43 гр.

КОКОСОВ ШЕЌЕР

1 cup180 гр.
3/4 cup135 гр.
2/3 cup120 гр.
1/2 cup95 гр.
1/3 cup60 гр.
1/4 cup45 гр.
1 лажица11 гр.

КАФЕАВ ШЕЌЕР

1 cup220 гр.
3/4 cup165 гр.
2/3 cup147 гр.
1/2 cup110 гр.
1/3 cup73 гр.
1/4 cup55 гр.
1 лажица14 гр.

МЕД

1 cup340 гр.
3/4 cup255 гр.
2/3 cup227 гр.
1/2 cup170 гр.
1/3 cup113 гр.
1/4 cup85 гр.
1 лажица21 гр.

ЈАВОРОВ СИРУП / АГАВЕ

1 cup125 гр.
3/4 cup93 гр.
2/3 cup83 гр.
1/2 cup63 гр.
1/3 cup42 гр.
1/4 cup31 гр.
1 лажица8 гр.
(Visited 1.631 times, 3 visits today)

Leave A Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *